Thursday, April 28, 2011

Ikan Patin Masak Tempoyak

Assalamualaikum..

Hai semua..Harini chef I'zura nak ajar puan-puan semua cara memasak ikan patin masak tempoyak..huhh dengar nama die je da cair air lior nih...sejak bile pulak blog pengantin to be ni bertukar jadi blog masakan nih?haih bedal jelah labu..

Ini semua adik iparku punye cerita lah..pada suatu petang yang disulami hujan lebat ditambah pula dengan kesesakan lalulintas yang memeningkan kepala aku nih, tiba-tiba aku dapat sms dari adik iparku eyan..

eyan: Salam..akak..saya terbau-bau masak tempoyak ikan patin..he..
Aku: Waalaikumussalam..hahaha.akak pon samala..minggu ni kitorang balik rawang so eyan kena cari patin ok..(aiseymen..sedap mulut aku jek..dah bertahun aku tak masak benda alah ni..labi oh labi)
eyan: Orait bereh...tengok sampai menangis nak makan ikan patin ni..he...
Aku: Hahahaha..(entah kat mana die tengok ikan patin tu pon tak taulah)tetibe aku rasa berdebor semacam..yelah ini kali pertama aku nak memasak untuk keluarga hubbyku itu..Gulp!

Dalam tengah kerisauan tu tetibe aku dapat idea cari resepi dalam internet..hmm apela bendul sangat nak risau sampai takleh tidor malam kan(over la pulak kuikuikui)
Fuhh lega babe..sebab macam-macam resepi tuk gulai patin ni wehh cume pandai-pandaila korang pilih yang terbaik..

Selepas resepi-resepi tersebut melepasi ujian kebijaksanaan aku nih akhirnya aku berjaya memilih calon yang paling sesuai untuk acara masak-memasak minggu ni hahaha...
slurppp...ohhh cedapnye...

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan patin@1/2 kilo yg sedang besar..
tempoyak(rm2)(boleh tambah jika mahu kuah yang lebih pekat)
sedikit kunyit hidup
10bji cili padi(kalau nak pedas boleh tambah cili)

daun kesum
bunga kantan
asam gelugor
**asam limau npis n asam jawa(perap xnk bg hanyir-1jam)
gula,garam,

cara2..
1. tumbuk@blend cilipadi+kunyit hidup+tempoyak..
2. masukkn air paras2 ikan saja..jgn banyak nanti tak sedap..
3. masukkan bahan tumbuk(1) biarkan hingga mendidih
4. masukkn asam keping,bunga kantan n daun kesum,gula,garam
5. masukkan ikan patin...biar hingga mendidih..tutup..siap..

itu saja..simple..n sdapp..
P/S:(jangan letak bawang tau,hilang rase tempoyak)
OMG!!

Ok itu saja resepi untuk kali ini..Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment